Miten yhdistät opiskelun ja osa-aikaisen työn - Tiia kertoo

09.10.2017

Miten yhdistät opiskelun ja osa-aikaisen työn - Tiia kertoo

Olen Tiia Mäenpää, Junior Consultant Manager Studentworkillä. Olen työskennellyt vuoden ajan tässä roolissa ja nyt lokakuun alusta etenin Team Leaderin rooliin Junior Consultant Manager -tiimillemme.

Yliopisto-opintojen alussa olin vaateliikkeessä nollatuntisopimuksella eli tein vuoroja vain muutaman kuukaudessa, kun meillä oli paljon läsnäoloa vaativia kursseja. Pikkuhiljaa tein enemmän ja enemmän vuoroja, kun sain opinnot hyvin alkuun.

Miksi hait osa-aikaista työtä opintojesi ohelle?

Olen tehny töitä opintojen ohella koko opintojeni ajan. Se on ollut minulle itsestään selvä valinta, sillä olen halunnut päästä työelämään mukaan ja ansaitsemaan. Halusin teoriaosaamisen tueksi päästä tekemään asioita myös käytännössä. Töissä olen oppinut paljon asioita, joita en koulun penkillä olisi oppinut. Olen päässyt tutustumaan myös itseeni, omiin työtapoihini ja siihen, mikä on oikeasti se oma juttu. Kelan tukien kanssa on pitänyt olla tarkkana, etteivät ne ole ylittyneet. Työn kautta saatu kokemus ja verkostot ovat todella tärkeitä eikä niitä korvaa mikään.

Mikä on parasta Studentworkin JCM:n työssä?

Parasta työssäni on vaihtelevat ja monipuoliset työtehtävät. Vaikka tämä ei suoranaisesti ole HR-assistentin rooli, tässä pääsee tekemään ihan valtavan laajasti erilaisia HR-tehtäviä. Opiskelen yleistä ja aikuiskasvatustiedettä ja HR-ala on se mihin olen opinnoillani tähdännyt. Työhöni kuuluu mm. palkitseminen, TES tulkinnat, työvuorojen vahvistaminen, haastatteleminen ja asiakaskontaktointi. Jo tässä vuoden aikana koen asiantuntijuuteni kasvaneen jo ihan älyttömästi. Meillä on ihan paras työyhteisö: täällä ei tarvitse yksin pähkäillä jumien kanssa, vaan teemme paljon töitä tiiminä ja paljon yhteistyötä myös muiden tiimien kanssa.

Miten yhdistät työn ja opinnot?

Käytän vanhaa kunnon paperista kalenteria, johon merkkaan kaikki työpäivät, koulutehtävien deadlinet, kurssit ja luennot. Aikatauluttaminen on todella tärkeässä roolissa. On myös tärkeää tietää omat rajansa, ettei ota liikaa hommia itselleen. Meillä ollaan todella joustavia työpäivien suhteen ja huomioidaan työntekijöiden toiveet. Joskus toki joudun tekemään iltaisin tai viikonloppuisin koulutöitä, mutta pääsääntöisesti olen saanut sovitettua vuoroni hyvin. Meillä halutaan tukea koulusta valmistumista ja siksi työpäivissäkin on todella hyvin joustoa.

Mitkä ovat vinkkisi muille opiskelijoille, jotka pohtivat osa-aikaisen työn hankkimista?

Jos sinulla ei vielä ole osa-aikaista työpaikkaa, kannattaa aktiivisesti hakea jo hyvissä ajoin opintojen alkuvaiheessa. Työskentelin 3-4 vuotta asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä ja sieltä saatu oppi heijastuu suoraan myös tämänhetkiseen työhöni. Olen saanut sanavalmiutta ja rohkeutta olla erilaisten ihmisten kanssa. Ei siis kannata lannistua, vaikkei heti pääsisikään oman alan hommiin. Suosittelen kuitenkin etsimään oman alan töitä opintojen edetessä, sillä käytännön asiat oppii kuitenkin vain tekemällä ja valmistumisen lähentyessä sinulla on parhaassa tapauksessa jo oman alan työpaikka valmiina. Kannustan myös verkostoitumaan aktiivisesti: LinkedIn ja muut sosiaalisen median kanavat ovat jo tärkeitä työhakukanavia, joten vie itsesi niihin rekrytoijien saataville. Kannattaa myös käydä opiskelijatapahtumissa. Me käymme Studentworkillä paljon oppilaitoksissa kertomassa avoimista työpaikoistamme, näissä kannattaa olla aktiivisesti mukana ja tulla rohkeasti juttelemaan. Tärkeintä on mielestäni tehdä jonkilaista työtä opintojen ohella, jotta valmistuttua ei jää käteen pelkät paperit. Se, että on matkan varrella verkostoitunut ja saanut työkokemusta, helpottaa työelämään astumista valmistumisen jälkeen.

Lue myös vinkkimme, mitä kannattaa huomioida, kun harkitset osa-aikaista työtä opintojen ohellle!

Yhteistyökumppanit