Junior Business Intelligence Consult, Invenco

Junior Business Intelligence Consult, Invenco

Koulunpenkiltä suoraan tositoimiin!

”Mikä sinusta tulee isona” -kysymykseen vastaaminen 10-vuotiaalle on yhtä vaikeaa, kuin oikean lottorivin arvaaminen. Molempiin kysymyksiin moni ihminen etsii viikoittain vastausta useiden vuosien ajan. Näistä kahdesta asiasta on löydettävissä jotain yhteistä; kummatkin paljastuvat jossain vaiheessa. Neljä kuukautta sitten sain itse vihdoin vastauksen kysymykseen ”mikä minusta tulee isona”. Paljastan tässä kirjoituksessa, miten löysin vastauksen kysymykseen ja erittelen seitsemän kohtaa, miksi Junior Business Intelligence -konsultti Invencolla on juuri minun toiveammattini.


Opiskelijasta kohti toiveammattia

Syksyllä 2017 alkoi kuudes opiskeluvuoteni Tampereen teknillisessä yliopistossa tietojohtamisen tutkinto-ohjelmassa. Takana oli kesätyö, jossa pääsin soveltamaan koulussa oppimiani asioita työelämässä. Hyppäsin kesätöissä ensikertaa Business Intelligencen (BI) mielenkiintoiseen maailmaan. Työtehtävissäni olin vahvasti asiakkaiden kanssa yhteistyössä etsien heille ratkaisuja heidän liiketoiminnallisiin tarpeisiinsa. Työssä pääsin kehittämään olemassa olevia ratkaisuja ja rakentamaan uusia vaihtoehtoja asiakkaille. Pääsin havaitsemaan omin silmin, miten olemassa olevalla datalla pystytään tuottamaan lisäarvoa, kehittämään toimintaa ja tehostamaan päätöksentekoa. Nämä kolme asiaa oivallettuani tiesin Business Intelligencen olevan se minun juttuni!
Oivalluksen saatuani asiat lähtivät syksyllä rullaamaan vauhdilla. Työpaikkailmoituksia selaillessani huomasin paikan, jossa etsitään Junior Business Intelligence -konsulttia. Kuvauksen luettuani ajattelin, että laitan kaikki munat yhteen koriin ja satsaan tähän kaikkeni. Haastattelukierrokset tehtiin ripeästi, sain paikan ja pääsin pian aloittamaan uudessa tehtävässä. Nyt neljä kuukautta töissä olleena voin sanoa olevani erittäin tyytyväinen nykyisestä työpaikasta ja työtehtävästäni. Vaikka yleensä kannattaa riski hajauttaa, onneksi sitä en tässä tilanteessa tehnyt.

”Seitsemän oikein” -rivi työelämässä

Mielekkyys töissä koostuu monesta eri tekijästä. Neljän kuukauden perusteella pystyn kertomaan mistä asioista minun ”seitsemän oikein” -rivini työelämässä koostuu. Seitsemässä kohdassa olen eritellyt asiat, joiden ansiosta pidän työskentelystä Invencolla Junior BI konsulttina.

1. Asiakkaiden haasteiden ratkaiseminen
Olen mukana projekteissa, joissa asiakkaille etsitään heidän tarpeisiinsa ratkaisuja. Jokaisella asiakkaalla on omat tarpeensa, ja näiden selvittäminen ja ratkaisun toteuttaminen ovat ehdottomasti BI-konsultin työssä parhaita puolia. Tyytyväistä asiakasta parempaa palkintoa ei ole.

2. Uuden oppiminen
Liiketoimintana BI ja raportointi ovat kehittyneet huimasti viime vuosien aikana. Uusia teknologioita ja mahdollisuuksia tulee esimerkiksi pilvipalveluiden kehittyessä. Eri teknologioiden vahvuudet tulee tunnistaa, jotta ratkaisut vastaavat asiakkaan tarpeita. Työ ei ole pelkästään teknologiapainotteista, vaan vähintään puolet - ellei enemmän - koostuu asiakkaan liiketoiminnan ymmärtämisestä. Työssä oppii paljon asiakkaiden erilaisista liiketoiminnoista, jolloin yksikään projekti ei ole täysin samanlainen.

3. Ilmapiiri
Työskentelen Tampereen toimipisteellä, joka on Invencon yksi neljästä toimipisteestä. Kollegoillani on pitkä tausta BI-konsultoinnista, jopa useiden kymmenten vuosien ajalta. Oma työkokemukseni oli hyvin - jopa erittäin - vaatimaton alalta, kun aloitin Invencolla. On ollut hienoa huomata, kuinka hyvin kollegat ovat ottaneet projekteihinsa mukaan ratkaisemaan ongelmia heti alusta pitäen. Apua on ollut aina saatavilla, mikä on helpottanut suuresti työn tekemistä.

4. Teknisen osaamisen kehittäminen
Insinöörinä arvostan sitä, että pääsee konkreettisesti ”rakentamaan”. Konsulttina työskennellessä pääsee toimimaan useiden eri työkalujen parissa. Neljän kuukauden aikana olen päässyt tutustumaan useisiin eri työkaluihin, kuten SAS Visual Analytics, Qlik View, PostgreSQL, Jedox ja Tabella.

5. Vastuu
Heti ensimmäisestä viikosta lähtien pääsin toteuttamaan asiakkaalle raportointiratkaisua. Olen saanut selviä vastuualueita, joiden kautta olen päässyt mukaan ratkaisun toteutukseen. Oman tekemiseni ja suoriutumiseni kautta olen jo nyt saavuttanut enemmän vastuuta uusissa asiakasprojekteissa.

6. Yhteisöllisyys
Huolimatta siitä, että Invencolla on neljä toimipistettä ympäri Suomea, yhteisöllisyys on näkynyt ensimmäisistä viikoista lähtien. Tiimini kollegat sijoittuvat maantieteellisesti Oulusta Vantaalle, jota ei välttämättä pystyisi uskomaan, kun on päässyt kokemaan tekemisen meiningin! Lisäksi olen päässyt tapaamaan suurta osaa kollegoistani Vantaalla järjestetyissä tapahtumissa. Tutuin paikka tamperelaiselle on Tampereen konttorin kahvihuone, jossa juttu lentää ja vatsalihakset ovat kovilla.

7. Mahdollisuudet kehittyä BI-konsulttina
Viimeinen ”numero” kokoaa kaikki aiemmat yhteen. Invencolla halutaan kehittää konsultteja parhaalla mahdollisella tavalla ja tätä tukee Invencon yrityskulttuuri. Pulmia ja haasteita tulee työssä varmasti tulevaisuudessakin, mutta vielä ei ole ollut yhtäkään pulmaa, joka ei olisi ratkennut yhdessä kollegoiden kanssa miettimällä. Invencolla työskentely on mielekästä ja täällä uskotaan työntekijöihin. Mielestäni nämä asiat antavat erinomaiset lähtökohdat oman ammattitaidon kehittämiseen.

Luettelemani seitsemän kohtaa voivat vaihdella ihmisestä riippuen, mutta tässä ovat asiat, joita itse arvostan. Olen onnellisessa tilanteessa, koska pääsen todistamaan päivittäin luettelemiani asioita Invencolla. Ota ihmeessä yhteyttä, mikäli sinulla heräsi kysymyksiä koulutuksestani, työtehtävistäni tai Invencolla työskentelemisestä.

Valtteri Naskali
Junior Business Intelligence Consult
valtteri.naskali@invenco.fi, 0409402739

Yhteistyökumppanit